Královská výsost - Daniel Hůlka

Nejen na pódiu, ale za pár měsíců už i na filmovém plátně budou moci fanynky Dana Hůlky obdivovat jeho mužný šarm.
Ve filmové pohádce "Z pekla štěstí" si Dan zahraje zlého krále Brambase

 
Den jako vymalovaný, na obloze se prohání jen pár mráčků, slunce nemilosrdně praží.
 

Kral Brambas a Markýtka Daniel Hůlka neboli král Brambas navlečený v honosném kostýmu se elegantně vyhoupne na statného koně. Do ruky vezme dlouhý provaz, jehož druhý konec obepíná něžné zápěstí vesnické dívky Markýtky. Kolem krále a zajatkyně se shlukne početná družina Brambasových poddaných.
Míša Kuklová, představitelka krásné a dobrotivé Markýtky, má už ruce celé fialové a vizážistka jí nestačí stírat z čela krůpějě potu. Vedro zve raději někam k vodě než na kopec, kde se lopotí herci, komparzisté, asi desítka koní a početný filmový štáb.
Zazní klapka a scéna se rozjede: zlý král Brambas srazí Markýtku nešetrně k zemi - ta z posledních sil vstává a zoufalým pohledem vzhlíží ke svému zachránci, dobrému chasníkovi Honzovi. Jediný Honza se totiž dokáže Brambasovi postavit.


Kamera spokojeně bzučí, když vtom kameraman bezmocně zvedne ruce: daleko za herci se v záběru objevil kombajn. Filmařům nezbývá nic jiného, než se za "narušitelem" vydat a požádat ho, aby pro dnešek ukončil žňové práce nebo se svým strojem odjel na jiné pole.
 
Poblíž Telče se o tomto srpnovém víkendu natáčejí exteriérové scény filmové pohádky režiséra Zdeňka Trošky "Z pekla štěstí" na motivy pohádky Jana Drdy "Ceský Honza".
Bezpočet záběrů, které po setříhání nevydají na filmovém plátně víc jak deset minut, zaměstnávájí herce i filmový štáb celé hodiny. Kolem postávají desítky zvědavců z blízkého okolí, mezi nimi spousta dívek. Když si epizoda s kombajnem vynutí neplánovanou přestávku, využijí dívky své šance: vyběhnou "na plac" a obklopí svého idola Dana Hůlku, aby ulovily fotku nebo podpis.
 
Chvíle odpočinku končí a točí se se další scéna, v níž Honza (představuje ho mladý začínající herec Mirek Šimůnek) vyzývá Brambase na souboj.
Přihlížejícím Danovým fanynkám se teď tají dech. Brambas totiž dostává šeredně "na frak", chasník Honza vítězí a Markýtka je volná. Záběr souboje se točí nesčetněkrát. Pořád se něco nedaří, a když už konečně všechno klapne, zachází sluníčko za mrak.
Při poslední sekvenci potká Dana malá nehoda: v zápalu boje s Honzou padá král do do trávy - přímo do koňské "koblihy". "Filmování prostě není sranda" reaguje Dan po zjištění, kam si vlastně lehl.
 
Až když slunce zajde za obzor, natáčení končí. A zítra zase znovu. A ještě další tři týdny.
Dan ale do konce natáčení nezůstane. Čekají ho divadelní zkoušky. Od třiadvacátého září se na pražském Výstavišti obnovuje představení "MISE".
Ještě předtím se Dan představil v roli "Draculy" v bratislavském Istropolisu, kde jedenáctého září proběhla slavnostní premiéra.
 
I když filmování skončilo, zůstala Danovi nová vášeň - jezdectví. Těsně před natáčením usedl do sedla poprvé. Už při druhé hodině jezdectví na cvičném ranči se prokázal jeho talent. A protože si s koněm Dukátem skvěle porozuměl, rozhodl se, že se na ranč bude pravidelně vracet.

 
Bravo 1. 10. 1998
 
Zpět na úvodní stránku
Webmaster Ing. Jana Moravcová ©1999 All rights reserved